Ostatnio moją uwagę zwróciła ciekawa etykieta, nie wydawało mi się że chodzi tutaj o piwo. Wyglądała bardziej jak etykieta dżemu lub powideł. Po dokładniejszym przyjrzeniu się, okazało się że jest to piwo, ale nie byle jakie. Od jakiegoś czasu możecie dostać w ,,Żabkach" ,,Piwo Naturalne". Jest to reaktywacja Browaru w Grodzisku, które słynie ze swojego stylu Grodziskie. Stężenie alkoholu obj. 2,5%.
W ogólnym przekroju Grodziskie to piwo lekkie, górnej fermentacji, dymione i co ważne mocno nagazowane, nosiło miano ,,polskiego szampana". Browar w Grodzisku został zakupiony w 2012r. przez Browar Fortuna (np. Komes, Fortuna, Miłosław) i w tym roku reaktywowano produkcję piwa grodziskiego.
![]() |
Na uwagę zasługuje również butelka o pojemności 400 ml oraz piękne tłoczenia. |
W przypadku tej recenzji mowa o piwie z dodatkiem czerwonej porzeczki. Na pierwszy rzut kolor. Jest on zbliżony do koloru dojrzałych czerwony porzeczek, chociaż może wpadać w róż. Piwo jest nieprzeźroczyste, ale żaden osad nie osadza się na dnie butelki. Piana jest drobnopęcherzykowa bujna, chociaż na zdjęciach możecie zauważyć, że już opadła. Bardzo ładnie oblepia szkło.
![]() |
Na tym zdjęciu widać wyraźnie różowawą barwę. |
Zapach można podzielić na dwie części: pierwsza charakterystyczna dla piw pszenicznych, ale zauważalne nuty dymne (słód do produkcji był dymiony dymem dębowym), a druga część to zapach owocowy związany z zastosowanym sokiem (o dziwo z czarnej i czerwonej porzeczki). Na początku możecie również poczuć nieprzyjemny zapach rury, ale sądzę że to bardziej wina kapsla.
Smak jest zrównoważony między słodkością/kwaśnością soku z czarnej, czerwonej porzeczki i cytryny, a smakiem bardzo lekkiego piwa pszenicznego. Jeżeli chodzi o smak, to można powiedzieć, że jest to piwo adresowane do damskiej części odbiorców.
![]() |
Warte wyjścia na balkon ;) |
Co do całej serii Piw Naturalnych, to najpewniej jeszcze do niej wrócę, ale nie jest powiedziane czy w formie degustacji. Na pewno warto spróbować Piwa Benedyktyńskiego - tzw. double grodziskie. Piwo z czerwoną porzeczką - dobra opcja, polecam na spróbowanie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz