poniedziałek, 18 maja 2015

Piwo Naturalne - Browar w Grodzisku Wlkp.

     Ostatnio moją uwagę zwróciła ciekawa etykieta, nie wydawało mi się że chodzi tutaj o piwo. Wyglądała bardziej jak etykieta dżemu lub powideł. Po dokładniejszym przyjrzeniu się, okazało się że jest to piwo, ale nie byle jakie. Od jakiegoś czasu możecie dostać w ,,Żabkach" ,,Piwo Naturalne". Jest to reaktywacja Browaru w Grodzisku, które słynie ze swojego stylu Grodziskie. Stężenie alkoholu obj. 2,5%.

     W ogólnym przekroju Grodziskie to piwo lekkie, górnej fermentacji, dymione i co ważne mocno nagazowane, nosiło miano ,,polskiego szampana". Browar w Grodzisku został zakupiony w 2012r. przez Browar Fortuna (np. Komes, Fortuna, Miłosław) i w tym roku reaktywowano produkcję piwa grodziskiego.

Na uwagę zasługuje również butelka o pojemności 400 ml oraz piękne tłoczenia.

     W przypadku tej recenzji mowa o piwie z dodatkiem czerwonej porzeczki. Na pierwszy rzut kolor. Jest on zbliżony do koloru dojrzałych czerwony porzeczek, chociaż może wpadać w róż. Piwo jest nieprzeźroczyste, ale żaden osad nie osadza się na dnie butelki. Piana jest drobnopęcherzykowa bujna, chociaż na zdjęciach możecie zauważyć, że już opadła. Bardzo ładnie oblepia szkło.

Na tym zdjęciu widać wyraźnie różowawą barwę.

     Zapach można podzielić na dwie części: pierwsza charakterystyczna dla piw pszenicznych, ale zauważalne nuty dymne (słód do produkcji był dymiony dymem dębowym), a druga część to zapach owocowy związany z zastosowanym sokiem (o dziwo z czarnej i czerwonej porzeczki). Na początku możecie również poczuć nieprzyjemny zapach rury, ale sądzę że to bardziej wina kapsla. 

     Smak jest zrównoważony między słodkością/kwaśnością soku z czarnej, czerwonej porzeczki i cytryny, a smakiem bardzo lekkiego piwa pszenicznego. Jeżeli chodzi o smak, to można powiedzieć, że jest to piwo adresowane do damskiej części odbiorców.

Warte wyjścia na balkon ;)


     Co do całej serii Piw Naturalnych, to najpewniej jeszcze do niej wrócę, ale nie jest powiedziane czy w formie degustacji. Na pewno warto spróbować Piwa Benedyktyńskiego - tzw. double grodziskie. Piwo z czerwoną porzeczką - dobra opcja, polecam na spróbowanie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz