Dzisiaj kolejne piwo z browaru Olimp, a konkretnie Sophia. Cieszyłem się na tą degustację, gdyż jest to piwo uwarzone w stylu grodziskim (naszym rodzimym), którego jestem małym fanem. Miałem duże nadzieje co do tego piwa, ponieważ na Birofilii 2014 wygrało w swojej kategorii, a w konkursie Prawie Jak Grodzisz 2014 zajęło II miejsce - po przeczytaniu kilku takich tytułów można odnieść wrażenie, że: źle nie może być :)
,,Sophia - synonim mądrości" |
*Dla niewtajemniczonych* Piwo grodziskie to polski (najbardziej polski) styl piwny. Jest to gatunek piwa pszenicznego, górnej fermentacji w którym wykorzystuje się słód dymiony (często specjalnie nazywany grodziskim). W przypadku Sophii eks. początkowy wynosi 7,8% wag. stężenie alkoholu 2,7% obj. oraz IBU na poziomie 21 [J].
Nawet piwo może mieć większy "zarost" niż Ja :( |
Jeżeli chodzi o wygląd to w grodziskim, na pierwszym plan wychodzi biała piana. Obfita - ze względu na wysokie wysycenie - po odpowiednim nalaniu tworząca zbitą czapę, jednak średnio- i grubo-pęcherzykowa. Po powiększeniu zdjęcia możecie zauważyć "obłoczki" tworzące się z piany (na końcu wstawię zdj. na których dokładnie widać o co mi chodzi).
*Mimo lampy błyskowej* - kolor piwa oscyluje w granicach ośniedziałego złota, coś w stylu starej złotej biżuterii. Jest również mętne, ale w miarę przeźroczyste. |
Smak jest bardzo mocno związany ze stylem, goryczka ledwo wyczuwalna osadzająca się w przełyku, lekka wodnistość (na plus), "dymność" ale bardziej jak z ogniska, a nie szynkowa czy wędzona. Najlepiej spożywać to piwo w niskiej temp. ze względu na jego wysokie wł. orzeźwiające.
Wspomniane "obłoczki" :D |
Na koniec podsumowanie. W przypadku stylu grodziskiego, do polecenia przede wszystkim mam wam właściwe piwo z Grodziska Wlkp. jednak Sophia ( i nie tylko) z browaru Olimp również trzyma poziom i może wam dostarczyć ciekawych doświadczeń z polskim rzemiosłem piwowarskim. Na wakacje jest to strzał w dziesiątkę, kiedy chcecie się orzeźwić - niekoniecznie wysoko od fermentowanym białym lagerem ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz